Nicolas Genest: Sur les bords du Gange

23. červenec 2014

Dnešní Mozaiku strávíme v hudební společnosti trumpetisty a skladatele Nicolase Genesta, jehož tvorba se často pohybuje na rozhraní různých hudebních žánrů. Je tomu tak i u jeho alba Sur le bords du Gange, které natočil s kapelou Hati.

Umělec zde prezentuje svých devět skladeb postavených na zajímavé fúzí jazzu a indické hudby. Tomu odpovídá i obsazení ansámblu, ve kterém je jazzová rytmika spojena se sitárem, tably a indickým zpěvem. Asijské vlivy provází Genesta již od počátku devadesátých let, kdy se začal věnovat hře na tabla a na jihoindickou flétnu.

Album francouzského trumpetisty a skladatele Nicolase Genesta nese název Sur le bords du Gange, což v překladu znamená Na březích Gangy. Osmačtyřicetiletý rodák ze Châteauroux se hře na trubku věnuje od svých šestnácti let. Poté, co absolvoval hudební akademii v Châteauroux, přesídlil do Paříže, kde se stal vyhledávaným spoluhráčem mnoha jazzových hudebníků.

Spolupracoval například s akordeonistou Richardem Gallianem, bubeníkem Aldem Romanem, kontrabasistou Henri Texierem, a také s celou řadou big bandů. Skladatelsky se podílel na hudbě k filmům a divadelním představením. Získal několik ocenění coby vynikající sólista, například první cenu na mezinárodní soutěži International Contest of Jazz à la „Defense“.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Tamul`s Walk, Sur les bords du Gange, Amrita, Yaad.

Spustit audio