NOCZ & Iva Bittová

12. únor 2015

Jazzovým průvodcem čtvrteční odpolední Mozaiky bude album česko-norského kvarteta NOCZ se zpěvačkou a houslistkou Ivou Bittovou, k němuž došlo v červnu loňského roku. Autorem ukázky s názvem Arabica je saxofonista kapely Radim Hanousek.

Loni v červnu došlo ve zlínském studiu k setkání brněnského česko-norského kvarteta NOCZ se zpěvačkou a houslistkou Ivou Bittovou. Název kvarteta NOCZ vznikl ze spojení mezinárodních kódů Norska a České republiky. Kvarteto původně tvořili dva norští a dva čeští muzikanti, na nahrávce s Ivou Bittovou původně norského kontrabasistu nahradil Marian Friedl, který hraje už na úspěšné předchozí nahrávce kapely s názvem Toys, Toys And Toys.

Zvuk kapely je postaven na souhře a improvizačním umu trumpetisty Didrika Ingvaldsena a kapelníka Radima Hanouska, hrajícího na sopránsaxofon a barytonsaxofon. Bubeníkem kvarteta je výrazný, k free jazzu se hlásící Václav Pálka. Iva Bittová do hudby vokálem nebo hrou na housle vstupuje v devíti ze čtrnácti skladeb, jejichž autorem je až na výjimky Didrik Ingvaldsen. Ostatní skladby jsou instrumentálky kvarteta.

Didrik Ingvaldsen se narodil v roce 1984, je jazzovým pedagogem hudebně vzdělaným na amerických hudebních akademiích. Působí v různých evropských orchestrech, hrál také s avantgardními muzikanty Alexanderem von Schlieppenbachem či Evanem Parkerem. Kvarteto NOCZ už svou předchozí nahrávkou nazvanou Toys, Toys and Toys naznačilo, že Radim Hanousek, inspirátor hned několika avantgardně laděných seskupení, přivedl na domácí scénu další kapelu, které se neztratí na mezinárodní jazzové scéně.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Arabica, Dam Daka, Bio – Bio, J. Dock, First Floor, Elephant song, Berlin Quartet 2.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.