Nordic Choro II

2. květen 2016

Skupina Nordic Choro pochází z Finska, ale její hudba je silně ovlivněná unikátním brazilským žánrem choro, v němž dominuje mandolína a další strunné nástroje.

Brazilský žánr zvaný choro - což v doslovném překladu znamená nářek - je navzdory názvu hudba plná radosti. Historii má podobnou jako tango, ragtime či jazz: Choro patří k moderním žánrům, vzniklo na přelomu 19. a 20. století v Rio de Janeiru, které se stalo pestrým tavícím kotlíkem kultur. Jeho kořeny ale sahají hlouběji do historie. Když počátkem 19. století Evropu rozvrátily napoleonské války, portugalský královský dvůr vycestoval na 14 let nuceného exilu do Brazílie. Jeho dočasným domovem se stalo právě Rio de Janeiro. Spolu s aristokraty sem přijeli i dvorní hudebníci, evropská vážná hudba se tu prolnula s místními tradicemi, což později podnítilo vznik řady unikátních hudebních stylů.

Velikánem stylu choro se stal flétnista Pixinguinha, který žil před sto lety a je provažován za brazilského Louise Armstronga. Pokud se tedy choro, které má zčásti evropské kořeny - vrací zpět do Evropy, není to až tak velké překvapení. Finská skupina Nordic Choro - v niž hraje brazilský kytarista - má v repertoáru severské evergreeny, aranžované do stylu choro.

03619209.jpeg

Prvním jihoamerickým stylem, který ve Finsku zdomácněl, bylo tango. Forma, která původně vznikla v Argentině, se ve Finsku proměnila ve zcela nezávislý styl s vlastními pravidly i estetikou. Před 30 lety vznikl ve Finsku dokonce na tango zaměřený festival, který každoročně přiláká statisícové publikum. Možná i tento trend byl inspirací pro skupinu Nordic Choro, která čerpá inspiraci z Brazílie.

Finsko-brazilská skupina Nordic Choro vznikla před 8 lety, na počátku hrála vlastní skladby a v posledních letech se více zaměřila na populární severský repertoár 20. století, upravený do brazilského stylu choro, v němž hrají důležitou roly synkopy, instrumentální dialogy mezi hudebníky i drobné posuny v melodii.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Stormskärs Maja, Romanssi, Sjösala vals, Armi.

Spustit audio