Norský saxofonista Jan Garbarek slaví 70. narozeniny

2. březen 2017

Norský saxofonista a flétnista Jan Garbarek patří k evropským jazzovým muzikantům, kteří se prosadili na světové scéně. 4. března mu bude 70 let. Na scéně se objevil jako výjimečný talent v půli let šedesátých.

Ač Garbarka stylově formovali představitelé americké jazzové avantgardy, v průběhu 70. let se stávala jeho hra zdrženlivější, začal se přiklánět k lyričtějšímu projevu, s nástupem jazzrockové syntézy začal využívat zvukovou barevnost této fúze. Vliv na to měly podněty norského folklóru a staré evropské hudby.

Významným obdobím bylo jeho hraní v kvartetu pianisty Keithe Jarretta. Zajímavou položkou byla spolupráce s vokálním Hilliard Ensemble v 90. letech. V jeho dráze jsou také české stopy – už v roce 1966 vystoupil na pražském mezinárodním festivalu, v 90. letech hrával s kontrabasistou Miroslavem Vitoušem, hraje také na jeho albu Universal Syncopations z roku 2003.

V souladu s tendencemi rodícími se v 60. letech vyhledává Jan Garbarek také muzikanty mimoevropské hudby. Tak vzniká spolupráce s brazilským kytaristou Egbertem Gismontim, s indickým houslistou Shankarem nebo s tuniským loutnistou Anourem Brahemem. Na albu Visible World z roku 1995 Jan Garbarek hraje v duu, triu či kvartetu své vlastní skladby.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio