Novinka izraelského pianisty Shaie Maestra je plná proměn

17. únor 2017

Izraelský jazzový pianista Shai Maestro si získal reputaci skrze dlouholetou spolupráci s kontrabasistou a skladatelem Avishaiem Cohenem, mimořádně oblíbeným i v Česku. Shai Maestro přichází s novým albem The Stone Skipper.

Na novince klavíristy Shaie Maestra hrají peruánský kontrabasista Jorge Roeder a izraelský bubeník Ziv Ravitz. Deska The Stone Skipper je už čtvrtým společným albem této formace, což je s přihlédnutím k tomu, že jejímu lídrovi bylo nedávno teprve 30 let, solidní počet.

Shai Maestro studoval intenzivně jazz i klasickou hudbu, ale dobře se orientuje třeba i ve folkloru Blízkého východu nebo v indické hudbě. Komplexní rytmy, charakteristické právě pro tyto žánry, znějí v jeho podání tudíž zcela přirozeně. K tomu všemu má cit pro silnou melodii.

Album The Stone Skipper je plné proměn a nečekaných žánrových spojení. Obsahuje 15 kratších skladeb. Křehčí kompozice prostupuje Maestrova duchovně orientovaná povaha, umocněná ve dvou případech jemným ženským zpěvem.

Živý koncert Maestrova tria se v prostorách pražské Novoměstské radnice uskuteční 27. března v rámci festivalu Jazz Meets World.

Čtěte také: Jarní Prahu oslní první jazzová liga

autor: Jan Mazura
Spustit audio