Oboroh: Znovu poprvé

17. prosinec 2014

Kapela Oboroh nedávno uvedla svůj 13. přírůstek. Nové album dostalo název Znovu poprvé a je věnováno času adventnímu. Času, který nás nabádá k zastavení, rozjímání a očekávání.

O významu slova oboroh se dočteme, že je primitivním přístřeším na čtyřech kůlech, kde najde zvěř v zimě potravu a člověk útočiště v čase nepohody. Slovo oboroh se zalíbilo křesťanské folkrockové skupině, která si tak už 25 říká. Lepší název si Oboroh nemohl vybrat.

Potvrzují to i uplynulá léta, která hodnotí slovy: „Někdy nad střechou opravdu docela hrozivě hřmělo a zdálo se, že nám, kdo jsme prošli kapelou tohoto jména nebo v ní stále ještě hrajeme, musí každou chvíli spadnout na hlavu. Zatím však ten chatrný přístřešek nějakým zázrakem všechny bouřky přestál a je pro nás stále místem setkávání, prostorem pro hudební i mimohudební rozhovor.“

Nynější sestavu tvoří kytarista a zpěvák Slávek Klecandr, na baskytaru hraje Jaroslav Jetenský, na bicí Libor Ježek, klávesistou a zpěvákem je čtvrtý člen kapely Roman Dostál. Oboroh má ve svém repertoáru převážně původní tvorbu, ale i zhudebněné biblické žalmy, adaptace křesťanských písní a modliteb z 15. až 17. století.

Kapela Oboroh nedávno uvedla svůj 13. přírůstek. Nové album dostalo název Znovu poprvé a je věnováno času adventnímu. Času, který nás nabádá k zastavení, rozjímání a očekávání.

Chcete-li ještě letos zajít na koncert Oborohu, poznamenejte si, že 28. prosince v 18.00 vystoupí v kostele sv. Jana Křtitele ve Frýdku-Místku, a spokojíte-li se jen se sólovým recitálem Slávka Klecanry, budete si moci vybrat ze série koncertů, nejbližší letošní koncert se uspořádá 19. prosince v 19. 00, v evangelickém kostele v Chotiněvsi a poslední 29. prosince v klubu Mňau-Cafe ve Sloupu v Čechách.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Vodotrysk, Kroky v nebi, Vítr zpívá, Čekání, V ulicích, Hvězda.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio