Officina Zoe: Mamma Sirena

5. říjen 2015

Skupina Officina Zoe hraje transovní rytmy z jihu Itálie, které se kdysi používaly při léčbě kousnutí pavoukem tarantulí - a v pátek 9. října své umění představí také v Praze. na ostrově Štvanice v divadle Villa Štvanice.

Na jižním konci apeninského poloostrova, v oblasti kde z italské boty vyrůstá podpatek, leží kraj zvaný Apulie. Jaderské moře je v tomto místě nejužší, Itálii tu od Albánie a Řecka odděluje Otrantská úžina. Podobně jako v jiných odlehlých krajích tu mnohem déle přetrvaly staré zvyklosti - tance, hudba i rituály, které sahají až do pohanských dob. Ještě do 20. století se na venkově zachoval dialekt grigo, dědictví z antiky, kdy tento kraj kolonizovali Řekové. Místní rytmus pizzica původně léčil kousnutí pavoukem tarantulí - a dodnes je inspirací zdejších hudebníků. K nejstarším skupinám, které se tomuto žánru věnují, patří Officina Zoe.

Ústředním nástrojem jihoitalského rytmu pizzica jsou tamburíny. Hráč na tento nástroj ve skupině Officina Zoe vysvětluje, že název Zoe je původně řecké slovo, které znamená život - nikoli však biologický, ale spíš duchovní. „Je to náhrdelník, kde každá živoucí existence tvoří jednu perlu,“ vysvětluje hudebník.

Jihoitalské rytmy, které vznikly jako terapie při kousnutí pavoukem, pronikly i do vážné hudby. Ferenc Liszt i Chopin skládali tarantelly pro klavír - ale od autentického stylu pizzica se tyto sofistikované a přikrášlená formy podstatně liší. Oslavou těch nejsyrovějších rytmů je celonoční koncert La Notte della Taranta, který se koná každoročně koncem srpna, na němž vystupují ty nejlepší místní skupiny včetně Officiny Zoe.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Mare d'Otrantu Mia, Li Bellizzi, A Nuvaie, Comu E Bellu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.