Okra Playground: Turmio

19. prosinec 2016

K nejzajímavějším překvapením velmi bohaté finské hudební scény patří šestičlenná skupina Okra Playground kombinující ženské hlasy s archaickými lidovými nástroji.

Finsko má sice pouhých pět a půl milionu obyvatel, ale na hudební scéně představuje velmoc: tou nejznámější finskou skupinou je už více než 20 let Värttinä, v jejímž obsazení převažují ženy. Ženské hlasy hrají velkou roli i ve zvuku skupiny Okra Playground: v jejím čele stojí 3 zpěvačky, které zároveň hrají na typicky finské lidové nástroje, jako je citera kantele, či jouhikko, které na první pohled vypadá jako harfa, ale hraje se na ně smyčcem. Hudební znalci řadí jouhikko mezi lyry.

V minulosti patřil nástroj k ohroženým druhům, říká se, že svůj podíl na tom měla církev, která označovala jouhikko za ďáblův nástroj svádějící k tanečním radovánkám a ke hříchu. Počátkem 20. století hrozil jouhikku skutečně zánik, ale díky hrstce velmi oddaných hudebníků se podařilo zájem oživit. Vedle tří žen tvoří sestavu Okra Playground tři hráči na perkuse, akordeon a baskytaru. Během své šestileté existence vydala skupina dvě alba, to poslední získalo poněkud ironický název Turmio, Ostuda.

Citera kantele je ve Finsku považována za národní nástroj, což má historické důvody: epos Kalevala například uvádí, že nejstarší kantele vyrobil neohrožený hrdina Väinämöinen z čelisti dravé ryby, kterou opatřil strunami z vlasů krásné dívky. Kantele se vyskytuje v mnoha verzích, které se liší velikostí i počtem strun, nástroj má průzračný zvuk, který nejlépe vynikne při sólové hře.

Skupinu Okra Playground založila před 6 lety zpěvačka Essi Muikku, a vybrala si zkušené spoluhráče s praxí z jiných skupin či sólových projektů. Obě alba sestavy získala velmi nadšené recenze, letos v říjnu se skupina představila na mezinárodním veletrhu Womex v Santiagu de Compostela. Výrazný podíl na úspěchu má detailně vypracovaná koncepce skladeb začínajících v tiché, komorní rovině a ústících v dramatické finále, jemuž vévodí temný a syrový zvuk finské lyry jouhikko.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Kaunokieli, Turmio, Pakkasloitsu, Sorsa.

Spustit audio