Ondřej Štveráček: Calm

19. květen 2016

Česko-slovensko-americké kvarteto tenorsaxofonisty Ondřeje Štveráčka nahrálo album s názvem Calm v březnu 2015 ve Studiu Svárov. Hudebník pocházející z Mostu, kde se narodil v roce 1977 a na evropské scéně zaujal už v roce 2003 jako finalista mezinárodní jazzové soutěže v Belgii.

Na rozhodující úspěch na domácí scéně čekal Ondřej Štveráček až do roku 2010, kdy vzniklo vysoce oceňované album What´s outside. V roce 2012 začal spolupracovat s produkcí etikety New Port Line a Štveráčkovo kvarteto se obsazením začalo internacionalizovat: na albu The Form na klavír hraje Američan Brian Charette a hostuje anglický saxofonista Osina Roberts a na aktuální novince Calm je pianistou Klaudius Kováč ze Slovenska a bubnuje Američan Gene Jackson.

03601231.jpeg

Kováč je výrazně ovlivněný pianisty moderního jazzu padesátých a šedesátých let, vystupuje sólově, ve skupinách i například v big bandu Gustava Broma. Má bohaté mezinárodní zkušenosti. Gene Jackson strávil devadesátá léta po boku Herbieho Hancocka, nahrával s Johnem Abercrombiem, s trombonistou Robinem Eubanksem či kytaristou Kevinem Eubanksem. Na postu hráče na kontrabas už od první desky Štveráčka provází Tomáš Baroš, vyhledávaný hráč nejen na domácí scéně. Novinka s názvem Calm byla pokřtěna ve slavném pražském jazzklubu Reduta.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Spanish, Jin – Fizz, King of Saxophone, Meditation.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio