Ondřej Štveráček Quartet: The Form

11. srpen 2016

Osmatřicetitelému saxofonistovi Ondřeji Štveráčkovi se v roce 2011 dostalo vysokého ocenění od jazzového kritika newyorského tisku. Ten jej označil za znovuzrození Stevea Grossmana či Davea Liebmana, což jsou saxofonisté kapel Milese Davise z počátků jeho elektrické kariéry. U všech tří jmenovaných je navíc zřejmá návaznost na styl geniálního saxofonisty Johna Coltranea.

Štveráček se začal učit na klarinet v deseti letech, v patnácti přešel na tenorsaxofon, s nímž pak hrával v litvínovském big bandu. V roce 1995 na sebe upozornil cenou pro nejlepšího sólistu soutěže big bandů. O tři roky později nastoupil na Ježkovu jazzovou akademii. Stal se sólistou významných českých big bandů, také mezinárodního East-West European Orchestra. V roce 2010 konečně vydal vlastní album nazvané What´s Outside.

03506523.jpeg

Jako host si zahrál s řadou amerických i evropských jazzových osobností a mezinárodní zvuk má i kvarteto s hosty na albu The Form z roku 2013. Pianistou Štveráčkova kvarteta je americký pianista Brian Charette, hráčem na kontrabas Tomáš Baroš a bubeníkem Marián Ševčík. Ondřej Štveráček zde hraje výhradně na tenorsaxofon. Zvuk tohoto kvarteta pak obohacuje trubka a křídlovka Miroslava Hloucala a tenorsaxofon Angličana Osiana Robertse. Autory skladeb jsou jednotliví členové sestavy.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Green Train, Sasha, Three Lights, Nervous Breakdown.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio