Orchestre national de jazz: Yesternow

29. září 2016

V květnu 2016 jsme vzpomínali nedožité devadesáté narozeniny Milese Davise a 28. září si připomínáme pětadvacetileté jubileum jeho skonu.

Trumpetista Miles Davis, skladatel a kapelník, byl hudebníkem, který ovlivnil několik vývojových etap moderního jazzu. Zanechal po sobě obrovskou diskografii a dlouhou řadu spoluhráčů několika generací, kteří u něj zahajovali svou hvězdnou dráhu. K jeho obdivovatelům patřil také francouzský pianista a kapelník Laurent Cugny. V květnu roku 1994 s francouzským Národním jazzovým orchestrem a jeho sólisty nahrál album Davisových skladeb ve vlastním aranžmá, nazvané Yesternow. Obsahuje skladby Milese Davise z jeho alb nahraných v letech 1968 až 1975.

02347206.jpeg

Laurent Cugny, ročník 1955, je významná postava francouzské jazzové scény. Je také skladatelem, aranžérem, jazzovým kritikem a muzikologem, dnes také profesorem na Sorbonně. V roce 1987 nahrál dvě alba s Gilem Evansem, dvorním bigbandovým kapelníkem Milese Davise. Společně řídili a aranžovali skladby pro Cugnyho /kiňyho/ Big Ban Lumiere. Byly to poslední Evansovy bigbandové nahrávky před jeho smrtí v roce 1988. V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Red China Blues, Right off, Lonely Fire, Go aherd John.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio