Ornette Coleman: Six Classic Albums

6. březen 2015

Pondělní 85. narozeniny stylotvůrce moderního jazzu, saxofonisty a skladatele Ornetta Colemana si v páteční odpolední Mozaice připomeneme jeho nahrávkami s trumpetistou Donem Cherrym, basistou Charliem Hadenem a bubeníkem Billym Higginsem z průkopnických alb z let 1959 a 1960.

V pondělí 9. března oslaví své 85. narozeniny významná osobnost moderního jazzu, saxofonista, příležitostný houslista a trumpetista, skladatel a kapelník Ornette Coleman. Narodil se v texaském městě Forth Worth a na svůj hlavní nástroj altsaxofon se začal učit ve 14 letech. Prošel lokálními tanečními a rhythm & bluesovými kapelami, až se v půli padesátých let v Los Angeles setkal s trumpetistou Donem Cherrym a bubeníkem Billym Higginsem, s nimiž založil vlastní kvarteto. Střídající post basistů v roce 1959 stabilizoval Charlie Haden a s těmito spoluhráči pak vznikala zásadní Colemanova alba představující nástup free jazzu.

Společně vytvořili styl, v němž změny rytmu, melodie i nálady skladby se rozvíjely simultánní kolektivní improvizací a místo závislosti na harmonii akordů improvizovali v intuitivně volených tonálních centrech. V polovině 70. let Coleman reagoval na situaci v jazzu založením elektrické kapely Prime Time, jejíž nahrávky jsou označovány za počátky vlny punk jazzu. Ač má jeho hudba avantgardní povahu, vzešla z podstaty nejstarších jazzových forem a z jižanského blues, k němuž se trvale hlásí. V roce 1969 Ornette Coleman vstoupil do jazzové Síně slávy časopisu Down Beat a v roce 2010 obdržel čestný doktorát univerzity v Michiganu za svůj příspěvek hudebnímu vývoji.

V odpolední Mozaice zazní ukázky těchto skladeb: Lonely Woman, PEace, Congeniality, Blues Connotation, Kaleidoscope, Emraceable You, Humpty Dumpty.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio