Pavel Hrubý: Between The Lines

6. leden 2015

Jméno saxofonisty a klarinetisty Pavla Hrubého je v českém jazzu známé především díky kapele Limbo, ve které působí jako leader již deset let. V loňském roce vydal své první sólové album s názvem Between The Lines.

Ke spolupráci na této nahrávce přizval své dlouholeté spoluhráče, klavíristu Michala Nejtka, perkusionistu Miloše Dvořáčka a trumpetistu Františka Kučeru. Skladby, jichž více jak polovina vznikala přímo ve studiu, jsou svým laděním spíše tišší, poklidnější a zaujmou zejména svou zvukovou barevností.

03286110.jpeg

„Rozdělování hudby na styly se mě netýká. Miluju Gustava Mahlera, Antonína Dvořáka, Johanna Sebastiana Bacha a stejně tak Duka Ellingtona. Nikdy jsem se nezúčastnil Frýdlantských, ani jiných jazzových dílen. Nevěděl jsem o tom, šel jsem vlastní cestou,“ říká saxofonista Pavel Hrubý. Vystudoval hru na klarinet na plzeňské konzervatoři a koncem osmdesátých let se začal věnovat jazzu. Hlavním impulsem byl prý tenorsaxofon, který mu v roce 1988 koupil otec.

Ve své tvorbě byl vždy otevřený experimentům a rozmanitým hudebním vlivům zejména z oblasti world music. Z jeho četných projektů uveďme například improvizační duo Tellemarkk, kombinující saxofon se zvukem didgeridoo, dále Nuselský umělecký orchestr anebo trio indického zpěváka a kytaristy Amita Chattarjeeho. Jeho nejznámějším uskupením je bezesporu kapela Limbo. V loňském roce vydal své první sólové album Between The Lines.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Shell Pickers, Hangover, Innervision.

Spustit audio