Pavel Hrubý: Between the Lines

19. únor 2015

Deset let od vzniku jazzového kvarteta Limbo jeho kapelník, saxofonista a klarinetista Pavel Hrubý představil komorní album, na němž hraje buď sólově, nebo v duu s některým ze svých spoluhráčů.

Pavel Hrubý se podílel autorsky na všech skladbách, v duetech se o autorství dělí se svými spoluhráči. Těmi jsou z akustického Limba perkusista Miloš Dvořáček a trumpetista František Kučera, z elektrické verze kapely pianista Michal Nejtek. Výjimku tvoří skladby Las Vegas Tango Gila Evanse a Don´t Give Me Petera Gabriela. Dalšími hosty jsou bubeník Dano Šoltis a trumpetistka Štěpánka Balcarová, která v závěrečné skladbě řídí komorní dechový septet provázející Hrubého sopránsaxofonové sólo.

Pavel Hrubý se narodil v roce 1970 v Plzni. Tam stále žije a tam také vystudoval konzervatoř v oboru klarinet. Jeho hráčské zkušenosti zahrnují různé typy orchestrů, včetně Kontrabandu Milana Svobody, Swing Orchestru Jana Matouška, Big bandu Kryštofa Marka či Nuselského uměleckého orchestru.

03286109.jpeg

Vedle stálé akustické a příležitostné elektrické verze kvarteta Limbo také vede saxofonové kvarteto Pingeon, s nímž například na festivalu Jazz Goes To Town v Hradci Králové hostoval vynikající argentinský saxofonista Javier Girotto. Pavel Hrubý na albu Between the Lines hraje na saxofon sopránový, altový a tenorový, na klarinet a basklarinet.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Origin, Hangover, The Last Touch, Innversion, Don´t Give Up.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.