Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Trio: Something Personal

18. srpen 2015

Předchozí album polského pisanisty Pawła Kaczmarczyka nazvané Complexity In Simplicity, které vyšlo před šesti lety, bylo polským Jazz Forum Magazinem zvoleno albem roku. Nová nahrávka Something Personal, která na rozdíl od předchozí byla nahrána pouze v triu, je dokladem toho, že pianista se vyvíjí nejen jako klavírista, ale i jako skladatel.

Dvanáctičlenný Audiofeeling Band Pawła Kaczmarczyka nyní nahradilo Audiofeeling Trio, uskupení, které tvoří kontrabasista Maciej Adamczak a bubeník Dawid Fortuna. Kaczmarczykovy kompozice, kterých je na albu celkem sedm, mají poměrně dlouhou stopáž, jsou výrazově kontrastní, s nádherně klenutými melodickými tématy a s výraznou rytmikou. Album zaujme také propracovanou dramaturgií, skladby tvoří dohromady celistvý a vyvážený celek.

Pianista Paweł Kaczmarczyk pochází z polského Krakova, vystudoval Akademii múzických umění v Katovicích a v roce 2001 založil KBD Trio s kontrabasistou Michaelem Barańskim a bubeníkem Pawłem Dobrowolskim. Ve svých počátcích byli ovlivnění zejména Billem Evansem, Herbiem Hancockem a Waynem Shorterem.

03442370.jpeg

V roce 2002 trio zvítězilo na Mezinárodní soutěži Jazz Juniors v Krakově, kde Kaczmarczyk získal také ocenění jako nejlepší instrumentalista. Poté následovaly úspěchy v mnoha dalších jazzových soutěžích a v roce 2009 vydal s kapelou Audiofeeling Band album Complexity in Simplicity u německého labelu ACT. Tato nahrávka mu otevřela dveře na světová pódia a vynesla několik ocenění.

 

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Mr. Blacksmith, Garana, Sunrise.

www.pawelkaczmarczyk.com

Spustit audio