Perko & Rantala: It Takes Two To Tango

26. červen 2015

Finské dvojici, kterou tvoří saxofonista Jukka Perko a klavírista Iiro Rantala, vydala letos mnichovská značka ACT Music v jazzové ediční řadě Duo Art albovou prvotinu nazvanou It Takes Two To Tango.

Ediční řada Duo Art mnichovského nakladatelství ACT Music přináší pravidelně nahrávky nejúspornějších komorních sestav umožňujících jazzové dialogy neboli dueta. Jednou z letošních novinek je album It Takes Two To Tango, na němž hrají dva významní představitelé finského jazzu generace čtyřicátníků.

Jukka Perko se narodil v roce 1968, hraje na altový a sopránový saxofon. Byl objevem festivalu v Pori roku 1985, o dva roky později už jezdil po světě s orchestrem Dizzyho Gillespieho sestaveným k jeho sedmdesátinám. Pianista Iiro Rantala, ročník 1970, vystudoval klasickou hudbu na Sibeliově akademii a jazz v New Yorku na Manhattan School of Music. Rantala je aktivní muzikant a skladatel jak v jazzu, tak ve vážné hudbě.

Společný debut Rantaly a Perka It Takes Two To Tango není nahrávkou zaměřenou na tango, název je spíše odkazem-hříčkou na jejich duetní sestavu. Repertoár je složen z jazzových standardů a z úprav motivů evropských autorů. Patří mezi ně například píseň neapolského skladatele z 19. století Rodolfa Falvo, La Mamma Charlese Aznavoura, skladba ruského skladatele filmové hudby Eduarda Kolmanovského, lidová píseň ze Švédska nebo téma finského skladatele Jeana Sibelia.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: My Sweetheart Is Beautiful, Romance, Stella By Starlight, Love Is Beautiful.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio