Pete York & Young Friends: Basiecally Speaking

14. srpen 2014

Anglický bluesrockový bubeník Pete York svým posledním albem Basiecally Speaking vzdal hold oběma letošním kulatým výročím Counta Basieho a připomněl tím nadčasovost tvorby autorů soustředěných kolem Basieho swingových orchestrů. Pete York pro tuto příležitost sestavil mezinárodní kvarteto, jehož hudba v Mozaice Basieho hudbu rozezní.

Pianista Count Basie se narodil 21. srpna 1904 a zemřel 26. dubna 1984. Pete York se sice narodil také v srpnu, ale až roku 1942. Je veteránem anglické scény šedesátých let. Byl členem proslulé kapely Spencera Davise, pak následovala nejrůznější angažmá v oblasti elektrického blues, hrával s rockovým kytaristou Ericem Claptonem nebo jazzrockovým varhaníkem Brianem Augerem.

Yorkova pocta se proto zaměřila právě na vztah Counta Basieho k blues a rhythm&blues, což ovlivnilo osobitý styl orchestru. Pete York k tomuto projektu přizval německého kytaristu Torstena Goodse, maďarského tenorsaxofonistu Gábora Bolla a německého varhaníka Andrease Kissenbecka. Přítomnost Hammondových varhan současně připomíná, že Basie byl nejvýznamnějším žákem průkopníka varhanního jazzu Thomase „Fatse“ Wallera.

03185823.jpeg

Web, na kterém můžete zjistit více informací je: www.peteyork.net.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Tickle Toe, Splanky, Jumpin´ At the Woodside, Broadway.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio