Peter Bernstein, Larry Goldings, Bill Stewart: Live at Smalls

22. duben 2014

Dnešní Mozaiku strávíme v hudební společnosti tria Bernstein/Goldings/Stewart, které vystoupí tento čtvrtek v rámci festivalu Jazz Fest Brno. Koncert se uskuteční v 19.30 v brněnském divadle Husa na provázku.

Trio se na světové scéně pohybuje již od konce devadesátých let a tvoří jej kytarista Peter Bernstein, hráč na Hammondovy varhany Larry Goldings a bubeník Bill Stewart. Během dnešního pořadu zazní hudba z jejich posledního CD, které je záznamem koncertu z newyorského jazzového klubu Smalls. Album výborně zachycuje atmosféru jednoho z jejich pravidelných vystoupení, jehož repertoár sestává zčásti z převzatých a z části z autorských kompozic.

Zvuk Hammondových varhan si na české jazzové scéně spojujeme nejčastěji se jménem Ondřeje Pivce. Ten mezi své vzory řadí mimo jiné i varhaníka, skladatele a aranžéra Larryho Goldingse, který vystoupí tento čtvrtek v Brně se svým triem. V devadesátých letech vystupoval Goldings se zpěvačkou Sarah Vaughan a s kytaristou Jimem Hallem, avšak jeho originální hráčský styl se nikdy neomezoval pouze na jazz. Často hraje ve funkových, popových i alternativních kapelách a podílí se na filmové a televizní hudbě.

V roce 2007 byl nominován na Cenu Grammy za nejlepší jazzové instrumentální album s nahrávkou Trio Beyond, které natočil spolu s kytaristou Johnem Scofieldem a bubeníkem Jackem DeJohnettem. Českému publiku se představil například v březnu 2011 v pražském klubu Jazz Dock, kde vystoupil se saxofonistou Harry Allenem.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Milestones; Just A Thought; The Danger Zone; Nobody Else But Me; Chant.

Spustit audio