Petr Beneš Quartet: PBQ+1

23. červen 2016

Hudební ukázky představí jazzové kvarteto pianisty Petra Beneše s hostujícím trumpetistou Miroslavem Hloucalem. Benešův kapelnický debut se proto jednoduše jmenuje PBQ+1 a vyšel nedávno na etiketě Benny Records.

Vlastní kvarteto tvoří tenorsaxofonista Ondřej Štveráček, kontrabasista Tomáš Baroš, bubeník Marek Urbánek, a samozřejmě, pianista Petr Beneš, který je autorem všech skladeb. Nahrávka vznikla loni v srpnu ve Studiu Svárov.

03654382.jpeg

Devětačtyřicetiletý Petr Beneš absolvoval Konzervatoř a Vyšší odbornou školu Jaroslava Ježka, také brněnskou JAMU. Vystudoval jazzovou interpretaci a tento předmět na Ježkově akademii už od roku 2002 sám vyučuje. Beneš si už zahrál s řadou předních amerických muzikantů, například s Randym Breckerem, Georgem Mrazem či Chrisem Brubeckem. V současnosti hraje také s kytaristou Liborem Šmodasem, s bigbandem Sv. Blažeje Kryštofa Marka, s Českým národním symfonickým orchestrem nebo Trialogem Petra Kořínka. V roce 2011 získal cenu za nejlepší skladbu v soutěži Ochranného svazu autorů a Bohemia Jazz festu. Vlastní kvarteto založil v roce 2013.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladbu: Rachel´s Children, My Little Ruth, Canadian Embassy, Rhythm Changes in the Lesson.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio