Petr Kalfus Sextet: Night Talks

9. únor 2017

Na Jazzfestu Brno roku 2015 se s velkým úspěchem představilo sexteto saxofonisty Petra Kalfuse a loni na podzim se pochlubilo debutovým albem Nigh Talks.

V Brně zahráli ještě svůj původní repertoár, který tvořila desetidílná svita amerického saxofonisty Walta Weiskopfa, věnovaná významným malířům období mezi impresionismem až surrealismem, od Clauda Moneta přes kubismus Pabla Picasa až k Salvadoru Dalímu. Pro album Night Talks napsali vlastní témata, jejichž autory jsou především Petr Kalfus, dalšími saxofonista Jakub Doležal a pianista Jiří Neužil.

Právě oba saxofonisté dnes patří ke špičce v kategorii svých nástrojů u nás, Petr Kalfus hraje na altový a sopránový saxofon, také na basklarinet, Jakub Doležal na tenorový a sopránový saxofon. Také zbývající tři členové jsou vyzrálými osobnostmi evropské úrovně – trombonista Jan Jirucha, kontrabasista Petr Dvorský a bubeník Martin Kopřiva. Sexteto hraje beze změny obsazení od roku 2011. Jeho kapelník je ročník 1983 a od dvaceti let je aktivní na jazzové scéně. V roce 2011 graduoval na hudební akademii v polských Katovicích. Dnes je členem několika malých i velkých kapel, včetně Pražského Big Bandu, Concept Art Orchestra, big bandu Gustava Broma, orchestru Bucinatores nebo kapely amerického trombonisty a pedagoga Eda Partyky.

03797586.jpeg

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Waking Up, Lullaby No. 4, Také a Deep Breath, Contentment.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio