Phillip Catherine: Blue Prince

18. září 2014

Ve středu 24. října vystoupí v pražském klubu Jazz Time v Krakovské ulici jazzový kytarista Phillip Catherine se slovenským triem AMC. Společné album zatím nevzniklo, tak si Catherina v Mozaice představíme z jeho alba Blue Prince, které v kvartetním obsazení nahrál v červenci roku 2000 v Paříži.

Název slovenského tria AMC vznikl z iniciál příjmení členů, jimž jsou klavírista Peter Adamkovič, kontrabasista Martin Marinčák a bubeník Stano Cvanciger. Společně hrají už jedenadvacet let, od získávání zkušeností hraním standardů přešli ke společné vlastní tvorbě.

V roce 2007 začali hrávat se švédským kytaristou Ulfem Wakeniusem, s nímž natočili dvě alba, vystupovali po Evropě, u nás například na hradeckém festivalu Jazz Goes To Town v roce 2009. Loni hráli s trumpetistou Randym Breckerem a jejich album natočené v Německu se stalo slovenským jazzovým albem roku 2013. Třetím významným hostujícím spoluhráčem je od loňského roku také kytarista Phillip Catherine.

Dvaasedmdesátiletý londýnský rodák, jehož matka byla Angličanka a otec Belgičan, měl už od šestnácti let možnost si zahrát v jazzových klubech se zkušenými hráči ze světa. Jeho technika mu umožňovala vyjadřovat se různými styly, hrál s představiteli free jazzu i jazzrocku, celou druhou polovinu sedmdesátých let byl kytaristou trií a kvartetů slavného norského basisty Ørsteda-Pedersena. Byl na turné v kytarovém kvartetu s Coryellem, McLaughlinem a DeLuciou, nahrával s trumpetistou Chetem Bakerem nebo s formacemi Carly Bleyové. K nám čas od času přijíždí už od roku 1966, kdy vystoupil na pražském mezinárodním jazzovém festivalu v triu amerického varhaníka Lou Benneta.

Více informací najdete také na webu: www.philipcatherine.com.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Coffee Groove, With A Song In My Heart, Memories of You, Arthur Rainbow.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio