Piotr Wyleżol: Improludes

29. leden 2015

Dlouhou řadu vynikajících pianistů a skladatelů polského jazzu ovlivněných klasickou hudbou, zejména obdobím romantismu, rozšířil také dnes devětatřicetiletý Piotr Wyleżol. V dnešní Mozaice se seznámíme s jeho hudbou ze sólové nahrávky nazvané Improludes, která loni vyšla na slovenské etiketě Hevhetia.

Piotr Wyleżol byl nadmíru muzikálně talentované dítě, které vítězilo v klavírních soutěžích klasického repertoáru od školních let. Už mezi desátým a jedenáctým rokem hrál skladby Mozarta a Beethovena v doprovodu filharmonického orchestru. S jazzem se sblížil při studiích na známé hudební akademii v Katowicích a následně získal prvenství na tradiční soutěži Jazz Juniors v Krakowě. V roce 2001 nahrál své první kapelnické album v triovém obsazení s kontrabasem a bicími.

V jeho kvartetu byl jeden čas kytaristou David Dorůžka a jejich společná živá nahrávka vyšla roku 2010. Mezi tím Piotr Wyleżol působil a nahrával nejen s vlastními skupinami, ale také s řadou evropských a amerických muzikantů. Hraje například na několika deskách slavného anglického nadžánrového houslisty Nigela Kennedyho.

V listopadu 2013 a v dubnu loňského roku vzniklo sólové album Improludes s Wyležolovými vlastními skladbami. Mezi nimi zazní i skladby přímo inspirované klavírními etudami maďarského skladatele a virtuózního klavíristy Ference Liszta.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio