Portico: Living Fields

30. duben 2015

V pražském Lucerna Music Baru představí 5. května večer svou novinku londýnská skupina Portico. Až do loňského roku se nazývala Portico Quatret, ale pak se dostala do slepé uličky, protože hudba, kterou hrála, už muzikanty nenaplňovala. Proto Portico Quatret svou činnost ukončil a znovu povstal jen pod názvem Portico.

Nyní hraje v triu, které tvoří: Duncan Bellamy, Milo Fitspatrik a Jack Wyllie. Pod hlavičkou Portico, skupina podepsala smlouvu s labelem Ninja Records, u kterého tento měsíc uvedla svůj debut, album Living Fields. K jeho natáčení si přizvala trojici vokalistů: skvělého Jono McCleeryho, Joe Newmana a Jamie Woona.

Všichni tři se se skupinou dobře znají a naladit se na stejnou vlnu, jim nečinilo žádný problém. Současná tvorba Portico má v sobě jakousi éteričnost, skladby jsou prostoupeny melancholií i euforií, balancují mezi electropopem a ambientem. Living Fileds je pro Portico novým vykročením a experimentem, a protože se jeho hudba neustále vyvíjí, „kdoví jaká bude další nahrávka“, řekl basista skupiny Fitzpatrik. Jisté je jen to, že s minulostí už nemá nic společného.

03373475.jpeg

Pozoruhodný zpěvák a písničkář Jono McCleery se na hudební scéně uvedl albem Darkest Light před sedmi lety. Jeho druhé album There Is bylo nadšeně přijato. Tvorba Jono McCleeryho bývá pro svou nadčasovost často srovnávána s hudbou Milese Davise, Massive Attack, Johna Martyna nebo Finka. Jono McCleery na svých stránkách nedávno oznámil, že brzy uvede své třetí album a ti, kteří se 5. května chystají do Lucerna Music Baru na koncert londýnské skupiny Portico, si jeho uhrančivý zpěv mohou vychutnat živě. Vám nyní zazpívá Colour Fading.

V dnešní Mozaice uslyšíte v podání skupiny Portico například skladby: Living Fields, Brittle, Colour Fading, Atacama.

Lucerna Music Bar nabízí stále velmi atraktivní koncerty. Hned po vystoupení londýnské skupiny Portico tam, 6. května večer, vystoupí česko-slovenská kapela Voila a oslaví své 5. narozeniny. A protože to je důvod k oslavě, Voila pozvala řadu hostů. Jako předskokan vystoupí Pražská jidiš kapela a během koncertu se ke kapele Voila přidají: slovenská harfistka Mária Kmeťková, Kvinesence Quartet, Hot Sisters či raper Hovorka. O afterparty se postará DJ Swing Garden.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio