Quintetto Nigra: Sonno Fortunato

12. březen 2015

V odpolední Mozaice budeme vybírat písně z alba Sonno Fortunato, které natočila vokální skupina Quintetto Nigra. Uvádí na něm původní písně i autorské adaptace lidových písniček ze severozápadní italské oblasti Piemont, které zpívá a cappella v nápaditých a hravých aranžích.

S myšlenkou zformovat těleso, které by tvůrčím způsobem adaptovalo lidové písně Piemontu, se zabývali Adelaide Negrin a Devis Longo od konce 90. let minulého století. Oba jsou respektovanými znalci tamější lidové hudební tradice. Založili vokální skupinu a podle vzoru ženského vokálního tria Ariondela z Provence, hledali to pravé pojetí a výraz pro vlastní interpretaci lidových písní Piemontu.

Tento proces trval až do roku 2008, tehdy sestavu posílili dva klasicky vzdělaní vokalisté Teresa Nesci a Luciano Fava a tělesu se začalo dařit své hudební vize naplňovat, v nichž originálně spojovali staré s moderním.

Název Quintetto Nigra si zvolilo podle Constantina Nigra, diplomata, filologa, básníka a politika z Canavesana. Tento muž byl vášnivým stoupencem hnutí Risorgimento, které v letech 1815-1870 usilovalo o svobodu a sjednocení států na Apeninském poloostrově v jeden celek. Constantino Nigra se také zabýval studiem místních dialektů a lidových písní, což vyjádřil sbírkou Lidové písně Piemontu. Ta ovlivnila i Quintetto Nigra.

Na albu Sonno Fortunato představuje vlastní tvorbu i autorsky zpracované piemontské lidové písně. Quintetto Nigra zvolilo témata, která jsou stále přitažlivá a aktuální. Mnohé písně jsou o lásce a jejich rozličných podobách, jiné se zabývají rozdílným sociálním postavením jednotlivců ve společnosti.

Nápaditým zpracováním a interpretací piemontských písní se Quintettu Nigra daří zaujmout i dnešní náročné posluchače, kteří v dnešní Mozaice uslyší např. skladby: Le curé de Saint Germain, Uno jiunto postolo, Cedrega fiuria.

Více o skupině i albu můžete zjistit na webu: http://www.quintettonigra.org.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio