Ralph Alessi: Quiver

17. červen 2016

Americký trumpetista Ralph Alessi se narodil v San Franciscu, dnes je mu padesát tři let. Jeho otec byl klasickým trumpetistou, matka operní zpěvačkou. Zpočátku se proto také pohyboval na půdě klasiky, hrál s několika komorními sestavami, také v The San Francisco Symphony Orchestra. Se svým kvartetem v září 2015 nahrál album Quiver (Toulec), které letos vyšlo na etiketě ECM.

Alessiho žánrové směřování změnilo studium na Kalifornském institutu umění, kde se setkal s představiteli soudobého jazzu. V Praze jsme Alessiho trubku slyšeli v úpravách Bachových Goldbergovských variaci, které provedl soubor Uriho Caina na Strunách podzimu 2004. S Uri Cainem Alessi spolupracuje na celé řadě jeho dalších jazzových adaptacích klasické hudby, včetně děl Gustava Mahlera, nebo Othela Giuseppe Verdiho. S vlastními kapelami Alessi nahrál od debutu v roce 1999 už deset alb. Působí také jako pedagog, založil vlastní školu improvizační hudby a učí na hudební fakultě univerzity v New Yorku, a také na tamní New England Conservatory.

03648925.jpeg

Členy Alessiho kvarteta jsou pianista Gary Versace, kontrabasista Andrew Gresse a bubeník Nasheet Waits, který je navíc vystudovaným psychologem a historikem. Na album Quiver zařadil Ralph Alessi výhradně vlastní skladby.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Here Tomorrow, Gone Today, Here Tomorrow, Scratch, Quiver.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio