Ralph Towner, Gary Peacock: A Closer View

22. květen 2015

Americký kontrabasista Gary Peacock oslavil 12. května osmdesátiny. Narodil se v roce 1935 v městě Burley ve státě Idaho. K jazzu se dostal postupně přes poslech klasické hudby. V patnácti letech se učil bubnovat, hrát na vibrafon a klavír, bavilo ho i studium hudební teorie.

Na kontrabas začal hrát během vojenské služby v Západním Německu a hře na tento melodický i harmonický nástroj natolik propadl, že se záhy stal vyhledávaným basistou špičkové americké scény. Od roku 1970 až po letošní rok se objevuje pravidelně na deskách prestižní mnichovské etikety ECM. Nahrával s pianistou Paulem Bleyem, se saxofonistou Janem Garbarkem, s trumpetistou Tomaszem Stańkem, se saxofonistou Johnem Surmanem, s pianistkou Marilyn Crispellovou – a také se známým, o pět let mladším kytaristou Ralphem Townerem.

03390332.jpeg

Nejrozsáhlejší Peacockovu diskografii však tvoří nahrávky tria s pianistou Keithem Jarrettem a bubeníkem Jackem DeJohnettem, které je díky svému cílenému repertoáru zváno Trio Standards. Gary Peacock a Ralph Towner spolu začali hrávat v témže roce 1970, kdy Towner zakládal svůj dodnes působící Oregon po opuštění skupiny Winter Consort. Zatím mají na svém kontě tři duetní desky.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Opalesque, Mingusiana, Infared, Moor.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.