Rantala / Danielsson / Erskine: How long is now?

13. říjen 2016

Finský pianista Iira Rantala v současnosti patří k vysoce oceňovaným evropským jazzovým pianistům. Vystudoval jazzové oddělení Sibeliovy akademie a klasické piáno na hudební škole na Manhattanu. V lednu mu bylo čtyřicet šest let a patří ke kmenovým muzikantům mnichovského vydavatelství ACT Music.

Tam také letos vyšla prvotina jeho současného tria s názvem How long is now? Na kontrabas na albu hraje významný švédský kontrabasista Lars Danielsson a americký bubeník Peter Erskine. Danielssona, někdy také hrajícího na cello, najdeme na nahrávkách celé plejády světových hvězd – doprovázel například kytaristy Johna Scofielda, Johna Abercrombieho a Mikea Sterna, hrál s bubeníkem Jackem DeJohnettem. Bubeník Peter Erskine začínal u orchestrů Stana Kentona a Maynarda Fergusena, pak se stal významným bubeníkem jazzrockové fúze a mimo jiné hraje na sedmi albech skupiny Weather Report. Rantala album svého tria sestavil především ze skladeb svých, dále z témat svých spoluhráčů a z pestrého výběru dalších autorů.

03722849.jpeg

Z alba zazní Kyrie Johanna Sebastiana Bacha, Little Wing Jimiho Hendrixe, a také skladba Voyage od klasika hard bopu a jazzové latiny Kennyho Barrona.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio