Respect festival 2016

3. červen 2016

Neodmyslitelnou součástí pražského kulturního léta je bezesporu nejstarší český festival world music „Respect“. Jeho 19. ročník se uskuteční ve dnech 11. a 12. června na louce u bruselské cesty v areálu výstaviště Holešovice.

Nejváženějším umělcem sobotního programu a festivalu vůbec bude zpěvák Mahmoud Ahmed z Etiopie, který se pyšní cenou BBC, kterou obdržel jako nejlepší africký umělec. Poprvé v Čechách vystoupí také egyptské duo, které tvoří Tarek Abdalah, mistr orientální bezpražcové loutny oud a o generaci starší Adel Shams El-Din, který vládne arabskou klasickou tamburínou riqq. Hudebníci zahrají Tarekovy skladby souborně nazvané Wasla, které jsou inspirovány klasickou egyptskou suitou Nahda. Impozantní mix hudebních stylů Alžíru, Francie a Španělska zahraje Kamel El Harrachi z Alžíru a struhující lidovky ukrajinského jihu přiveze Hudaki Village Band.

V nedělním programu se představí Jacky Molard Quartet z Bretaně a trio malijské zpěvačky Foune Diarry společný projekt N´Diale. Renomovaný britský časopis v recenzi k projektu napsal: „Mix, který by od méně nadaných hudebníků vyzněl jako prázdná bublina, vytváří éterické spojení mezi Afrikou a Bretaní.“

03641812.jpeg

Bretaňský houslista Jacky Molard je už přes tři dekády na výsluní evropské world music. Poutá pozornost svými odvážnými fúzemi s balkánskými anebo africkými hudebníky. Na Respectu vystoupí samostatně se svým Quartetem a také s triem malijské zpěvačky Foune Diarry. Foune pochází z regionu Wassoulou, který leží na jihozápadě Mali a má kořeny v mandinské kultuře. A protože Foune je talentovaná zpěvačka s čistým, průrazným hlasem, neušla pozornosti slavnějších krajanů Habiba Koitého či Amadou & Mariam, se kterými příležitostně koncertuje.

Další ozdobou nedělního programu festivalu Respect bude věhlasné holandské trio Zuco 103, vyznávající neo-tropicalismo. Zuco 103 zabodovalo hned svým debutem Outro Lado z roku 2000. Zuco 103 průkopníkem zvuku brazilelectro, ve světě se proslavilo svou neodolatelnou směsí stylů – bossa novy, electro samby, funku a dalších neodolatelných rytmů brazilského severovýchodu. Na Respectu představí své nové, svěží energií nabité album Etno Chic.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio