Rodrigo y Gabriela: 11:11

1. duben 2016

Hudba Rodriga a Gabriely je ovlivněna řadou stylů. Z těch základních to je rock, heavy metal, jazz i world music. První hudební zkušenosti sbírali už jako teenageři. Mexické akustické kytarové duo Rodrigo a Gabriela vystoupí 9. dubna večer v pražském divadle Archa a živě představí své nové album 9 Dead Alive.

Někdy na počátku 90. let minulého století založil Rodrigo se svým bratrem v Mexico City metalovou kapelu Tierra Acida, o tři roky později se k nim přidala i Gabriela. V roce 1997 Rodrigo s Gabrielou kapelu rozpustili a společně odjeli k pobřeží Pacifiku a několik měsíců hráli v tamějších barech a hotelích, a protože se jim doma nedařilo prorazit, zkusili štěstí v Evropě.

Chvíli se rozhlíželi a pak se usadili v Dublinu. Jejich hlavní scénou se stala Grafton Street, hráli převážně převzaté instrumentálky, ale i první vlastní skladby. Jejich buskingování zaujalo irského písničkáři Damiena Rice, se kterým se spřátelili a nějaký čas mu dělali předskokany na jeho koncertech. Damien je seznámil s Niallem Muckianem, který se stal jejich manažerem. V roce 2004 duo uvedlo svůj eponymní debut a v irském žebříčku úspěšných alb se vyhouplo na první příčku! O dva roky později album zabodovalo i na mezinárodním trhu.

Vedle převzatých a osobitě zaranžovaných skladeb, například Stairway To Heaven od Led Zeppelin a Orionu od Metallici, duo na album nahrálo vlastní skladby inspirované místy, která navštívili a lidmi, které potkali. Album 11:11 bylo v pořadí jejich třetí a studiové. Rodrigo s Gabrielou ho nazvali podle skladby 11:11 od Pink Floyd. Autorem všech skladeb je Rodrigo a všechny jsou poctou hudebníkům, kteří zásadně ovlivnili jeho tvorbu.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Hora Zero, Master Maqui, Atman, Chac Mool.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio