Šenkyřík a Jirous a Vtípil: I vši

10. prosinec 2014

Letos na podzim vyšlo album s názvem I vši, na kterém Tomáš Šenkyřík zhudebnil 14 básní Ivana Martina Jirouse. S jeho poezií se poprvé setkal před 20 lety a hned ho oslovila.

Trvalo však ještě několik let, než zhudebnil Jirousovu báseň Panně Marii s děťátkem. Básník byl se Šenkyříkovým zpracováním velmi spokojený a dovolil mu zhudebnit, co si z jeho poesie vybere. Ten si začal pohrávat s myšlenkou natočit celé album s Jirousovou poezií a brzy ji proměnil ve skutečnost.

Důležitým hudebním partnerem se mu stal Tomáš Vtípil, který byl producentem alba, přispěl cennými radami a některými party - houslemi počínaje, bicími a elektronikou konče. Tomáš Šenkyřík o Vtípilově hudbě říká: „má křídla, hravost, je nekompromisní a odvážná“, což docela dobře rezonuje s Jirousovou poesií. Dalšími hostujícími hudebníky byli: zpěvačka Marie Putnerová a mužský pěvecký sbor Láska opravdivá a v několika písních hrál na elektrickou kytaru Tomáš Manolov.

Tomáš Šenkyřík na naši hudební scénu vstoupil v roce 1997 se skupinou Cymbelín. Je jejím zakladatelem a autorsky se podílí na tvorbě repertoáru skupiny. V letech 2006 – 2007 se účastnil skladatelské soutěže Musica Nova a jeho kompozice postoupily až do finále soutěže. Rád experimentuje se zvukem, inspiruje se lidskými hlasy a rozličnými hudebními styly – lidovou hudbou, jazzem i elektronickou hudbou.

Tomáš Vtípil působil ve skupinách Čvachtavý lachtan a cs_zvuk, nyní hraje ve skupině DG 307. Spolupracoval s brněnským básníkem Jaroslavem Erikem Fričem, písničkářem Marcelem Křížem a na albu I vši s Tomášem Šenkyříkem.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Kateřina řekla, Květy jabloní, Adventní alba, Panenko Marie.

Více informací najdete také na webu: www.tomassenkyrik.com.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio