Šenkyřík, Jirous, Vtípil: I vši a Veit: Písničkář

13. listopad 2014

Nedávno vyšlo album s názvem I vši, na kterém Tomáš Šenkyřík zhudebnil 14 básní Ivana Martina Jirouse. S jeho poesií se poprvé setkal před 20 lety a hned ho oslovila. Trvalo však ještě několik let, než zhudebnil jeho báseň Panně Marii s děťátkem.

Jirous byl s Šenkyříkovým zpracováním velmi spokojený a dovolil mu zhudebnit, co si z jeho poesie vybere. Ten si začal pohrávat s myšlenkou natočit album s poezií Ivana Jirouse, a brzy ji proměnil ve skutečnost díky pomoci Tomáše Vtípila, který se stal Tomášovým důležitým hudebním partnerem. Byl producentem alba, přispěl cennými radami, některými party - houslemi počínaje, bicími a elektronikou konče.

Tomáš Šenkyřík o Vtípilově hudbě říká: „má křídla, hravost, je nekompromisní a odvážná“.

Druhou část dnešní Mozaiky budou provázet písničky z alba Písničkář, které před třemi lety natočil Vladimír Vejt na objednávku nakladatelství Galén. Nahrávalo se ve studiu Vladimíra Merty, který Veitovy základy citlivě zaranžoval a dotočil další nástroje: kytary, brač, violu da gamba, flétny, perkuse a harmoniku.

Písničkář je v pořadí třináctým studiovým albem Vladimíra Veita, otce českého folku. Svou dráhu písničkáře začínal v polovině 60. let a od té doby úzce spolupracuje s Jaroslavem Hutkou.

Na počátku 70. let byl Vladimír Veit spoluzakladatelem volného sdružení písničkářů Šafrán, ale vystupoval s ním jen sporadicky. V roce 1981 odešel od emigrace a jeho druhým domovem se stala Vídeň. Vzpomíná na ni jako na laskavé město, ve kterém se dobře žije.

V emigraci Vladimír Veit vydával alba s vlastní tvorbou a zhudebněnou poesií oblíbených básníků. Také příležitostně spolupracoval se Svobodnou Evropou, Hlasem Ameriky, BBC či Deutsche Welle.

Po listopadu 1989 se vrátil zpět do vlasti, rušné velkoměsto Prahu vyměnil za poklidnější venkov v jižních Čechách, kde skládá nové písničky, píše scénáře a prózu. Příští rok se Veitovi příznivci mohou těšit na jeho dlouho očekávanou knihu s názvem Ještě to neskončilo. Vladimír Veit v ní bilancuje svůj dosavadní život a vzpomíná na přátele, Kniha bude doplněna i všemi jeho krásně člověčími písňovými texty.

V dnešní Mozaice uslyšíte zhudebněné básně Ivana Martina Jirouse, například: Kateřina řekla, Vznesl se zástup andělů. V podání Vladimíra Veita uslyšíte například skladby: Lepší už to nebude, Ne, ještě není čas.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio