Shai Maestro: The Stone Skipper

22. listopad 2016

Izraelský pianista Shai Maestro je známý především díky spolupráci s basistou Avishaiem Cohenem. Devětadvacetiletý pianista své nové album The Stone Skipper natočil se svým triem, které spolu s ním tvoří peruánský basista Jorge Roeder a izraelský bubeník Ziv Ravitz. V této sestavě se loni představili na festivalu Jazzfest Brno a v pražském klubu Jazz Time.

Klavírista Shai Maestro se narodil 5. února 1987 v Izraeli a na klavír začal hrát v pěti letech. S jazzem se seznámil v osmi letech prostřednictvím alba Gershwin Songbook v interpretaci Oscara Petersona. Později byl přijat na střední uměleckou školu Thelma-Yellin v izraelském městě Givatayim. Absolvoval kurzy na bostonské Berklee College of Music a kromě jazzu se věnoval také indické hudbě a hře na tabla.

„Líbí se mi, když mnou hudba fyzicky hýbá, mám rád například flamenco nebo afrokubánskou hudbu,“ říká Maestro. Od roku 2006 doprovázel na cestách renomovaného izraelského kontrabasistu Avishaie Cohena, který letos v srpnu vystoupil v Českých Budějovicích. Společně vydali čtyři alba. Sólově se pianista v Česku představil v roce 2007 v rámci Mezinárodního festivalu jazzového piana.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Without Words, Spirit (For Anat ), The One You Seek Is You.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.