Shai Maestro Trio

2. říjen 2014

Po poslední návštěvě na jaře roku 2012 se do Prahy opět vrací izraelsko-peruánské jazzové trio pianisty Shaie Maestra. Tentokrát vystoupí 8. října v sále U hasičů na Vinohradech a opět jej doprovodí bubeník Ziv Ravitz a kontrabasista z peruánské Limy Jørge Roeder.

Shai Maestro podlehl jazzu už v osmi letech, kdy se zaposlouchal do Gershwinových melodií hraných americkým klavíristou Oscarem Petersonem. V čase studií na střední umělecké škole získal stipendium na letní jazzové kursy v Berklee College v Bostonu. Úspěšné absolvování mu vyneslo stipendium k řádnému studiu, v němž se věnoval jazzové hře a improvizaci.Současně studoval klasickou klavírní hudbu na Jeruzalémské hudební akademii. Dnes žije a působí v New Yorku, několik let byl pianistou bandů basisty Avishaie Cohena.

V Praze se poprvé představil sólově na dvanáctém mezinárodním festivalu jazzového piána už v roce 2007. Bubeník Ziv Ravitz je také vyhledávaným hráčem v New Yorku, kde se usadil už v roce 2000. V posledních letech mimo spolupráce s Shaiem Maestrem byl také členem kvarteta saxofonisty Leeho Konitze, jehož doprovází na dvou albech. Peruánec Jørge Roeder studia začal ve čtrnácti letech v Petrohradu na violoncello, později si obor rozšířil o kontrabas. V roce 2002 odešel do Bostonu a studoval na Novoanglické hudební konzervatoři. Dnes také žije v New Yorku a vyjíždí na turné s kapelami špičkových osobností tamní scény.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Confession, Sleeping Giant, Brave Ones, Silent Voice, Lethal Athlete, The Flying Shepherd, Kalimankou Denkou, One For AC.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio