Shai Maestro Trio: Untold Stories

19. květen 2015

Ve středu 20. května se v pražském klubu Jazz Time uskuteční koncert izraelského pianisty Shai Maestra, známého především díky spolupráci s basistou Avishaiem Cohenem. Osmadvacetiletý pianista vystoupí v Praze se svým triem, které spolu s ním tvoří peruánský basista Jorge Roeder a izraelský bubeník Ziv Ravitz.

Představí zde repertoár ze svého nového alba Untold Stories, které bude znít i v naší dnešní Mozaice. Nahrávka vznikla během jejich podzimních koncertů ve Francii a obsahuje výhradně pianistovy autorské skladby. V Česku Shai Maestro již letos jeden koncert odehrál, a sice v březnu v rámci zahajovacího večera festivalu Jazzfest Brno.

Klavírista Shai Maestro se narodil 5. února 1987 v Izraeli a na klavír začal hrát v pěti letech. S jazzem se seznámil v osmi letech prostřednictvím alba Gershwin Songbook v interpretaci Oscara Petersona. Později byl přijat na střední uměleckou školu Thelma-Yellin v izraelském městě Givatayim. Absolvoval kurzy na bostonské Berklee College of Music a kromě jazzu se věnoval také indické hudbě a hře na tabla.

03387497.jpeg

„Líbí se mi, když mnou hudba fyzicky hýbá, mám rád například flamenco nebo afrokubánskou hudbu,“ říká Maestro. Od roku 2006 doprovázel na cestách renomovaného izraelského kontrabasistu Avishaie Cohena, který také nedávno vystoupil v Praze. Společně vydali čtyři alba. Sólově se pianista v Česku představil v roce 2007 v rámci Mezinárodního festivalu jazzového piana.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: When you stop seeing, Painting Live, Elusive, Looking Back (Quiet Reflection).

Spustit audio