Shaykh Hamza Shakkûr et l'Ensemble Al-Kindi

9. únor 2015

Dnešní hudební výběr Mozaiky je věnován památce Juliena Jalal al-Din Weisse, který v lednu letošního roku v pouhých 61 letech po těžké nemoci zemřel. Se svým ansámblem Al Kindi naposledy vystoupil 22. května loňského roku na festivalu Arabesques v Montpellier. Hrát budeme z alba Musique des derviches tourneurs de Damas.

Julien Jalal al-Din Weiss – francouzsko-švýcarský hudební skladatel, virtuos na citeru „kánun“ a zakladatel ansámblu „Al-Kindi“, se narodil v Paříži 18. října roku 1953. Získal klasické hudební vzdělání. Zpočátku se věnoval komponování scénické a baletní hudby. Stále více ho však přitahovaly mimoevropské hudební projevy, zejména hudba Předního Východu.

Ve druhé polovině 70. let opustil kytaru a jazz. Nejprve se začal učit na arabskou loutnu al ud, ale brzy mu učarovala stolní citera „kánun“. V roce 1983 vznikl z iniciativy Juliena Jalal al-Din Weisse jeden z nejrespektovanějších světových ansámblů zaměřených na interpretaci arabské klasické hudby, „Ensemble Al Kindi“. Weiss jej pojmenoval na počest Abu Yusufa Ya´quba al Kindi, slavného arabského matematika, fyzika, astronoma, geografa a hudebního teoretika z 9. století.

V devadesátých letech Weiss zakoupil v syrském Aleppu palác ze 14. století a v roce 1996 se v Sýrii usadil natrvalo, aby se mohl plně soustředit na studium teorie a praxe arabské klasické hudby.

V jednom rozhovoru řekl „Chci těžit ze všech svých zkušeností, ale bez cizích, evropských vlivů. Nechci například žádné housle. Musíte hrát na nějaké čistě arabské či středovýchodní nástroje. Nelze být dvěma muzikanty zároveň, musíte přestat hrát starým způsobem. Abyste mohli hrát arabskou hudbu s modálními stupnicemi, musíte se soustředit jen na ni.“

V centru pozornosti Juliena Jalal al-Din Weisse byla hudba vířivých dervišů – súfí mevláná, jak se tito mystikové také nazývají. Hudba a tanec totiž v jejich obřadech zaujímají významnou roli již od dob založení sekty ve 13. století a ne nadarmo se tato tradice označuje jako „hudební škola islámu“. Hudba doprovázející obřady vířivých dervišů také tvoří podstatnou část diskografie ansámblu. Na albu „Hudba vířivých dervišů z Damašku“ „Ensemble al Kindi“ vystupuje spolu se šejkem Hamzou Shakkürem, mistrem přednesu koránu a zpěvu hymnů.

Členové souboru Al-Kindí pocházejí z různých muslimských zemí. Sufyán Nagra se narodil v Tunisu a vystudoval hru na arabskou loutnu al-úd. Ziyád Qádí Amín navázal na tradici slavných syrských hráčů na rákosovou flétnu náj.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Muqaddima Et Taqsîm De Qânûn, Taqsîm De Nâу, Bashraf, Muwashshah: „Man Yalumnî Fi Gharâmî.

Více informací o interpretovi a jeho hudbě najdete na webu: http://www.alkindi.org.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.