Skandinávské kvarteto Luboše Soukupa vystoupí s kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem na Jazzfestu

23. březen 2017

Dalším z mimořádných koncertů letošního brněnského Jazzfestu bude vystoupení skandinávského kvarteta Luboše Soukupa s kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem příští středu 29. března v Sono Centru.

Saxofonista a skladatel Luboš Soukup žije a působí dlouhodobě v dánské Kodani, ale podílí se výrazně i na koncertním dění na domácí scéně. Připomeňme si například jeho členství v česko-polském kvintetu Inner Spaces trumpetistky Štěpánky Balcarové nebo spolupráci s Concept Art Orchestrem.

Soukupovo vlastní kvarteto tvoří dánská rytmika se švédským pianistou. Hostující Lionel Loueke se narodil v západoafrické Beninské republice a 27. dubna mu bude 44 let. Na kytaru hraje od sedmnácti let. V Pobřeží slonoviny pak studoval na Národním institutu umění. V roce 1994 přišel do Paříže, aby se připravil na Americké škole moderní hudby na svůj odchod do Spojených států.

Loukeho albová prvotina Karibu je z roku 2008. Spoluhráči jeho tria jsou spolužáci z bostonské akademie, švédský basista s italskými kořeny Massimo Biolcati a maďarský bubeník Ferenc Nemeth.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio