Skip Wilkins Quartet: Czech Dreams

26. únor 2015

Jazzovou atmosféru dnešní Mozaiky navodí hudba amerického pianisty, skladatele a jazzového pedagoga Skipa Wilkinse. Jeho kvarteto na albu Czech Dreams tvoří spoluhráči z kapel kytaristy Libora Šmoldase – trumpetista Tomáš Baroš, bubeník Tomáš Hobzek a hostující saxofonista Rostislav Fraš.

Bostonský rodák Skip Wilkins od roku 2007 působí příležitostně také ve střední Evropě. V triu s basistou Františkem Uhlířem a bubeníkem Jaromírem Helešice uskutečnil nejen turné po Česku, Německu, Rakousku a Švýcarsku, ale také spolu živě nahráli album Trio WUH: Live at Jazzinec během mezinárodního jazzového festivalu v Trutnově. Wilkins učí na dvou akademiích v Pensylvánii harmonii, skladbu a jazzovou interpretaci na klavír.

Jako pedagog přijíždí přednášet také na naše konzervatoře a hudební školy. Hráčské zkušenosti sbíral po boku hvězd světové scény různých generací, například saxofonistů Davida Liebmana a Davida Sancheze, trumpetisty Clarka Terryho nebo bubeníka Petera Erskina. Dnes má Wilkins na svém kontě deset alb, včetně druhého s českými muzikanty, z něhož ukázky jsou na programu dnešní Mozaiky. Skip Wilkns je autorem všech skladeb alba Czech Dreams, některým dal anglické, jiným české názvy. Česky je pojmenovaná i úvodní skladba Nikdo neví.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio