Söndörgo: Tamburocket Hungarian Fireworks

5. září 2014

Skupina Söndörgo pochází z Maďarska, ale repertoár čerpá z Balkánu. Předkové hudebníků se usadili poblíž Budapešti, když utíkali z jihoslovanských zemí před tureckými vojsky.

Když se z Budapešti vydáte kousek proti proudu Dunaje, dostanete se do malebného městečka Szentendre, které je centrem srbské komunity. Předkové hudebníků ze skupiny Söndörgo zde našli azyl, když utíkali z Balkánu před tureckými vojsky.

Hudebníci hrají na nástroje na první pohled běžné, které připomínají kytaru či kontrabas, ale ve skutečnosti patří do rodiny jihoslovanských tambur. Tak například basová tambura je na rozdíl od kontrabasu opatřena kovovým okem, lidoví muzikanti totiž na tento rozměrný nástroj často hráli při chůzi, a oko tedy sloužilo k jeho zavěšení na tělo.

03200449.jpeg

Sestavu Söndörgő tvoří čtyři bratři Eredicsové, jejichž otec byl před třiceti lety zakladatelem stylově podobné skupiny Vujicsis, pátým členem je spolužák z gymnázia, basista Attila Buzás. Jádrem úspěchu skupiny je závratné tempo a virtuózní zvládnutí strunných nástrojů, vše se špetkou poetické licence srovnatelné s americkým bluegrassem.

Zatímco na dřívějších nahrávkách ve zvuku skupiny převládaly strunné nástroje - tedy mandolíně podobné tambury a jejich varianty, na novém albu se dostávají do popředí perkuse a flétny, což dobře ilustruje typicky balkánský tanec čoček.

Více informací najdete na webu: www.sondorgo.hu/SoNDoRGo/Home.html.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Jozo, Hulusination, Hulusi, Landing Cocek.

Spustit audio