Söndörgő: Tamburocket Hungarian Fireworks

12. srpen 2015

V dnešní Mozaice se vypravíme do malého maďarského městečka Szentendre s početnou srbskou menšinou. Nachází se nedaleko od Budapešti a právě zde vznikl „Vujicsics ensemble“ zaměřený na interpretaci srbského folklóru.

Jedním ze zakladatelů souboru byl Kálmán Eredics. Jeho synové a synovci založili v roce 1995 kapelu, která na tradici Vujicsicsova ansámblu navazuje, ale již v novém duchu. Folklórní sběr Bély Bartóka a Tihaméra Vujicsicse přetvářejí po svém. Ústředním hudebním nástrojem je dlouhokrká loutna s průrazným zvukem – tamburitza. V roce 2009 vstoupili na mezinárodní hudební scénu unikátním albem Tamburising-Lost Music of the Balkans a loni vyšlo jejich druhé ambiciózní album s příznačným názvem Tamburocket Hungarian Fireworks.

03448277.jpeg

Etno-folková rodinná kapela Söndörgő patří v současné době k nejzajímavějším kapelám maďarské hudební scény. Tvoří ji Áron, Benjamin, Dávid a Salamon Eredicsovi a jejich kamarád, hráč na kontrabas Attila Buzás. 16. srpna se představí v rámci celotýdenního multižánrového festivalu Sziget, který se každoročně koná na Markétině ostrově v Budapešti.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Jozo, Evo Srcu, Hulusination.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio