Souad Massi: El Mutakallimun (Masters Of The Word)

11. květen 2015

Zpěvačka Souad Massi pochází z vnitrozemí Alžírska, od mládí se věnovala hudbě, ale jako žena přitom často čelila předsudkům či dokonce výhružkám. Když před 16 lety získala pozvání na festival věnovaný alžírským ženám do Paříže, rozhodla se, že se domů už nevrátí - což se ukázalo jako ta nejlepší volba.

Po několika letech se ve své nové vlasti prosadila jako zpěvačka i skladatelka. Její poslední album je zdařilým uměleckým návratem po pětileté pauze - a přináší významné společenské poselství. „Arabský svět je obrovský a je mi líto, když bývá jako celek spojován s terorismem,“ svěřuje se zpěvačka. „Žila jsem v Alžírsku v době občanské války, terorismem jsem trpěla já i řada ostatních. Není správné, když s terorismem jsou spojováni i ti, kdo jsou obětí, není to spravedlivé vůči novinářům, kteří jsou ve vězení.“

Souad Massi na své nové album Masters Of The Word, což v překladu znamená Mistři slova, vybrala zhudebněnou poezii arabských básníků - od klasiků z 6. století až po současné autory, kteří museli díky politickému útlaku odejít do exilu.

03380948.jpeg

Arabský básník Ahmed Matar se narodil v Iráku, později žil v Kuwaitu, ale nakonec se musel uchýlit do exilu a dnes žije v Londýně. Jeho text Ayna, Návštěva, je fiktivním rozhovorem s arabským diktátorem, který přijede do města: „Kam se poděl ten slibovaný blahobyt? A kam zmizel můj přítel Hassan, který kladl podobné otázky přede mnou?“ Zpívá Souad Massi.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Bima El Taaloul, Ayna, Faya Layla, Saaiche, Hadari.

Spustit audio