Stacey Kent: Dreamer in Concert

10. listopad 2015

Ve středu 11. listopadu začíná osmnáctý ročník pražského Festivalu swingové hudby, který se uskuteční v Národním domě na Vinohradech. Hlavní hvězdou večera bude americká zpěvačka Stacey Kent.

V dnešní Mozaice budou znít ukázky z jejího alba Dreamer, které bylo natočeno během pařížského koncertu v květnu 2010. Kromě známých jazzových standardů, typických pro repertoár Stacey Kent, obsahuje také několik dosud nevydaných skladeb. Dvě z nich složil manžel zpěvačky, saxofonista Jim Tomlinson.

Americká zpěvačka Stacey Kent nezačala svou profesionální dráhu studiem hudby, ale srovnávací literatury. Poté, co přesídlila z New Yorku do Londýna, se ale rozhodla intenzívněji věnovat zpěvu. Její hudební kariéra se rozeběhla na počátku devadesátých let, kdy začala pravidelně vystupovat v londýnských klubech. Již v té době spolupracovala se svým budoucím manželem, saxofonistou Jimem Tomlinsonem. Ten je také autorem některých skladeb, které zpěvačka dodnes zpívá a které otextoval japonský spisovatel a nositel Man Bookerovy ceny Kazuo Ishiguro.

02674761.jpeg

Na albu Dreamer, které je záznamem pařížského koncertu zpěvačky Stacey Kent, nalezneme kromě amerických jazzových standardů také písně ve francouzštině a portugalštině. K Francii má zpěvačka velmi vřelý vztah a často zde také vystupuje. O popularitě a respektu, kterým se v této zemi těší, svědčí také fakt, že v roce 2010 získala od francouzské ministryně kultury Řád umění a kultury za umělecký přínos.

Mezi další účinkující, kteří vystoupí v rámci Festivalu swingové hudby, bude například česká vokální skupina Skety, jejichž debutové album jsme vám v Mozaice už představili v září. Dále vystoupí orchestr Bratislava Hot Serenaders, který se v Národním domě na Vinohradech představí ve čtvrtek spolu se speciálním hostem Milanem Lasicou.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Breakfast On The Morning Tram, Ces petits riens, Postcard Lovers, Samba Saravah.

Spustit audio