Stanley Clarke, Biréli Lagrène, Jean-Luc Ponty: D-STRINGZ Impulse!

2. únor 2016

Gypsy-jazzové album s názvem D-STRINGZ loni v listopadu vydalo trio, které tvoří legendární houslista Jean-Luc Ponty, basista Stanley Clarke a kytarista Biréli Lagrène. Toto uskupení vzniklo v roce 2012, kdy se v pařížském Chatelet Theatre konal koncert na počest padesátileté hudební kariéry Jeana-Luca Pontyho.

Kromě vystoupení s orchestrem zde Ponty koncertoval také v triu se svým dlouholetým spoluhráčem Stanleym Clarkem a s kytaristou Birellim Lagrènem. Jejich společný koncert přivedl producenta Françoise Lacharmeho k myšlence natočit tuto sestavu ve studiu. O dva roky později vzniklo album D-STRINGZ. Jeho repertoár tvoří akusticky hrané skladby, které vychází z bopu a post-bopu, stejně jako ze soul-jazzu a funku.

03560807.jpeg

Francouzský kytarista a baskytarista Biréli Lagrène pochází z Alsaska, kde vyrůstal v místní romské komunitě. Na kytaru se začal učit ve čtyřech letech a v osmi již hrál většinu skladeb od kytaristy Django Reinhardta. V osmdesátých letech vstoupil do širšího povědomí a v současnosti patří k nejznámějším představitelům gypsy jazzu. Spolupracoval například s houslistou Stéphanem Grappellim, s klarinetistou a skladatelem Bennym Goodmanem nebo s baskytaristou Jaco Pastoriem. V červenci 2014 vystoupil v Praze v rámci festivalu Prague Proms.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Blue Train, Too Young To Go Steady, Bit Of Burd, Mercy, Mercy, Mercy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.