Stefano Saletti & Banda Ikona: Soundcity

25. červenec 2016

I když skupinu Banda Ikona tvoří Italové, její hudba čerpá z řady dalších zemí na březích Středozemního moře. „Na počátku našeho nového alba byly zvukové pohlednice, které jsem natáčel v hraničních místech Středozemí,“ vzpomíná vedoucí skupiny Stefano Saletti. „Bylo to třeba na ostrově Lampedusa, v Istanbulu, v Maroku či na Balkáně.“ Často se jednalo o pouliční zvuky, které později Saletti zasadil do hudebního kontextu.

Vzhledem k použití zvuků velkoměst nazval Saletti nové album Soundcity. Často přitom kombinoval místní jazyky s námořní hantýrkou zvanou Sabir, která měla v minulých stoletích funkci jako lingua franca, tedy univerzální dorozumívací jazyk na lodích i v přístavech Středomoří, od Valencie přes Marseille, Janov a Palermo až po Pireus a africké pobřeží obývané piráty. Jazyk sabir vstoupil i do literatury prostřednictvím Moliérovy komedie Jeho urozenost pan měšťák, a mezi námořníky se udržel až do počátku 20. století.

03673471.jpeg

Původní název skupiny, kterou vede italský multiinstrumentalista Stefano Saletti, byl Piccola Banda Ikona, ale protože s natáčením nového alba se sestava rozrostla, tak hudebníci první slovo - Piccola, tedy Malý - vypustili.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Balkan Trip, Balar Tzigana Featuring Alessandro D'Alessandro, Azinhaga, Gaza Beach Featuring Barbara Eramo.

Spustit audio