Stephan Micus v Praze

29. září 2014

Německý skladatel a multiinstrumentalista Stephan Micus se na světové hudební scéně pohybuje již přes čtyřicet let. Již zítra, 30. září, vystoupí v pražském evangelickém kostele U Salvátora společně s Irenou a Vojtěchem Havlovými.

Již v mládí Stephanu Micusovi učarovala etnická hudba. Začal sbírat a současně studovat hru na hudební nástroje z různých koutů světa. Tyto nástroje pak také využívá ve svých skladbách. Hluboce jej ovlivnil studijní pobyt v Japonsku, a tak zejména na jeho nahrávkách můžeme velice často slyšet japonskou flétnu šakuhači a stolní citeru koto.

První nahrávky s netradičními, etnickou hudbou ovlivněnými kompozicemi mu vyšly již v raných sedmdesátých letech. Proto také někdy bývá nazýván praotcem world music. Právě Stephan Micus bude vzácným hostem prvního podzimního koncertu z volné koncertní série „Music Infinity“.

V tvorbě Stephana Micuse zaujímá výjimečné postavení album „The Music of Stones“. Micus jej nahrál v roce 1986 v katedrále v Ulmu, v níž nechal instalovat speciální lithofon – žulovou krychli o hraně 1 metr, s vyladěnými lamelami. Impozantní zvuk kamenného nástroje obohatil o party hrané na japonskou flétnu šakuhači, irskou flétnu a kopii čínského lithofonu – závěsných kamenů, které podle historické předlohy vyrobil Elmar Daucher. „The Music of Stones“ je jediným albem, k němuž Micus přizval ještě další muzikanty.

V odpolední Mozaice zazní ukázka z těchto skladeb: Resonating Stone, Midnight Sea, Almond Eyes, For Ceren and Halil, Madre.

autor: Kateřina Andršová
Spustit audio