Tárkány Művek, Dresch Mihály: Őszi Vázlatok (Live)

27. únor 2015

Maďarský jazzman Mihály Dresch střídá saxofon s lidovými flétnami a často spolupracuje s ansámbly tradiční hudby. Loni na podzim se podílel na albu Oszi Vazlatok, Podzimní nálady. Natočil ho se skupinou Tárkány Muvek, kterou vede vynikající hráč na cimbál Bálint Tárkány. I když těžiště alba tvoří instrumentálky, najdeme tu i kouzelné skladby se zpěvem Julianny Paár, která za sebou má studia klavíru i lidové hudby.

Skupina vznikla roku 2007, své první album vydala před pěti lety a mezi místními kapelami nastupující generace patří k největším nadějím. Dodnes trvající a stále se rozvíjející revival tradiční hudby trvá v Maďarsku už od 70. let 20. století, kdy se místní umělci rozhodli vytvořit alternativu proti megalomanickým folklorním ansámblům, vytvářených podle sovětského vzoru. Album Podzimní nálady, které vám dnes v Mosaice představíme, tvoří živé nahrávky z koncertů.

Saxofonista Mihály Dresch - který má na albu Podzimní nálady roli zvláštního hosta - je unikátní postavou maďarské scény. Čerpá z moderního jazzu a zároveň z tradiční maďarské hudby, za kterou se mnohokrát vydal do Transylvanie, kde žijí početné maďarské komunity. Vedle nahrávek melodií si domů vozil i lidové nástroje.

03325556.jpeg

Vedoucí skupiny Tárkány Muvek patří v Maďarsku k těm nejvíce všestranným hráčům na cimbál, studoval totiž jak klasickou, tak i lidovou metodu hry na tento nástroj. Jeho učitelem byl mimochodem jeden z největších žijících virtuózů, romský cimbalista Kalman Balogh. Zatímco většina hráčů na cimbál předvádí svoji virtuozitu v závratném tempu, následující skladba je výjimkou, začíná totiž jako pomalá balada.

V dnešní odpolední Mozaice uslyšíte například skladby: Bánat Bánat, Öreg Ház Ballada, Lonnie's Lament, Menekülj Magányodba.

Spustit audio