Tetra: Viv Tolerans

11. červenec 2014

Čtyřčlenná ženská skupina Tetra sice vznikla ve Švédsku, ale její stylově velmi pestrý repertoár sahá od Řecka přes arabské země až po karibské ostrovy.

Zpěvačka Maria Stellas žije už řadu let ve Švédsku a je známá především jako hlavní opora skupiny, kterou vede jeden z nejvýznamnějších současných švédských folkových hráčů, Ale Möller. Maria Stellas pohází z Řecka a svým kořenům zůstává věrná dodnes. V dnešní Mozaice ji uslyšíme v nahrávkách jejího dalšího projektu, což je čtyřčlenná a čistě ženská skupina Tetras.

Všechny tři zbývající členky pocházejí ze Švédska, ale mají velmi pestré kulturní zázemí. Zpěvačka Sanna Källman má za sebou léta studia tanců a písní z ostrova Haiti. Anna Ottertun je zaměřená na arabský repertoár a jejím dalším projektem je irácko-švédský ansámbl Sumer.

03163345.png

Všechny zpěvačky se setkaly na konzervatoři v Gothenburgu, kterou prošla i čtvrtá členka sestavy, Ingrid Brännström, která na této škole působí dodnes jako učitelka zpěvu. Skupina vydala celkem tři alba, poslední z nich, nazvané Viv tolerans, natočila s mnoha přizvanými hosty.

Podrobnější informace o hudebním seskupení Tetra najdete na webu: www.tetramusik.se

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Amana, Annoula, Dodo, Gjendines Bansull.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.