The Robert Cray Band: In My Soul

22. říjen 2014

Jeden z největších bluesmanů současnosti Robert Cray vystoupí 27. října večer se svou kapelou v pražském Paláci Akropolis. Představí své nové album „In My Soul“, ze kterého vám budeme hrát ve středeční odpolední Mozaice.

Během své čtyřicetileté kariéry natočil 17 alb, má na svém kontě 15 nominací na cenu Grammy, z nichž 5 za Grammy proměnil! Před třemi lety byl Robert Cray uveden do Bluesové síně slávy, bylo mu 57 let, a to znamená, že se stal nejmladším držitelem tohoto významného ocenění.

Robert Cray vyrůstal v rodině profesionálního vojáka a často se stěhoval z místa na místo. Na počátku 60. let, v době kdy svět zachvátila beatlemánie, dostal svou první kytaru, a jak sám říká: „Stala se mojí kámoškou.“ Kapelu Robert Cray Band založil v roce 1974 a debutové album Who's Been Talkin'? uvedl v roce 1980. Jeho šesté album Strong Persuader, které natočil s Albertem Collinsem a Johnnym Copelandem, bylo v jeho kariéře průlomové. Podle kritiků přivedlo blues do doby syntezátorů a MTV a nabídlo jej širokému rockovému a popovému publiku. Originální kytarový styl, výjimečná schopnost přijímat prvky soulu a r’n’b, vstřebávat podněty z aktuálního hudebního světa vynesla Roberta Craye mezi světovou kytarovou elitu.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Nobody´s Fault But Mine; What Would You Say; You Move Me; You´re Everythink; I Guess I´ll Never Know; Your Good Thing Is About To End.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.