Theo Croker: Escape Velocity

16. srpen 2016

Trumpetista, skladatel a aranžér Theo Croker vydal letos v květnu nové album s názvem Escape Velocity. Jednatřicetiletý rodák z floridského Leesburgu a někdejší spoluhráč zpěvačky Dee Dee Bridgewater zde pokračuje v hudební cestě, kterou naznačilo už jeho předchozí album Afro Physicist: téměř výhradně autorský repertoár sestává ze skladeb, které vynikají výraznou rytmikou, melodickými tématy a schopností propojovat různé hudební přístupy a tradice.

Album natočil se svou kapelou DVRK FUNK, kterou tvoří tenor saxofonista Anthony Ware, pianista Michael King, kytarista Ben Eunson, basista Eric Wheeler a bubeník Kassa Overall.

Na trumpetu začal Theo Croker hrát ve svých jedenácti letech. Vystudoval konzervatoř v Oberlinu v Ohiu a poté se rozhodl přesídlit do Šanghaje, kde strávil v rámci umělecké rezidence sedm let. Líbila se mu samozřejmost, s jakou se v čínských jazzových klubech mísí žánry a z této zkušenosti čerpá ve své tvorbě dodnes. Po návratu do USA v roce 2013 vydal album Afro Physicist, které produkovala zpěvačka Dee Dee Bridgewater. Ta se jako host objevila i na Crokerově aktuálním albu Escape Velocity.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Meditations, It’s Gonna Be Alright, No Escape From Bliss, Because Of You.

Spustit audio