This is Tal Farlow

9. červen 2016

V jazzové komunitě měl přezdívku Octopus (Chobotnice), kvůli své jedinečné hráčské technice. Tal Farlow se svými předchůdci Billym Bauerem a Jimmym Raneym spoluvytvářeli základy pro kytarovou hru moderního jazzu. Farlow se narodil 7. června 1921 v Greensboro v Jižní Karolině a jako samouk začínal hrou na mandolínu a ukulele. Záhy k nim přidal svou první kytaru.

Jazz začal Tal Farlow vnímat prostřednictvím klasických nahrávek dixielandu a ranného swingu. Od roku 1948 hrával po čtyři roky v triu s vibrafonistou Redem Norvo a basistou Charliem Mingusem. K Norvovi se během své kariéry ještě několikrát vrátí, naposledy u příležitosti svých šedesátin. To již také využíval zvukové možností elektrické kytary. V sedmdesátých letech se už řadil k elitě jazzových kytaristů, také hrál v triu kytaristů s Herbem Ellisem a Barneym Kesselem.

Na počátku osmdesátých let minulého stoletívznikl dokumentární film pod jeho celým jménem Talmage Farlow. Tal Farlow zemřel ve věku 77 let 25. července 1998. Ve výběru nahrávek pro dnešní Mozaiku, které jsou z let 1954 a 1955, jej doprovodí například basisté Oscar Pettiford, Ray Brown a Red Mitchell, bubeníci Joe Morello a Chico Hamilton nebo pianista Claude Williamson. Uslyšíte například skladby: With the Wind And the Rain in Your Hair, Autumn Leaves, It´s You Or No One, Out Of Nowhere.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio