Tonya Graves: Back To Blues

24. listopad 2015

Americká zpěvačka Tonya Graves působící v kapele Monkey Business, letos oslavila dvacet let od svého příchodu do Česka. K tomuto výročí si v říjnu nadělila druhé sólové album s příznačným názvem Back To Blues.

„S letošním odchodem B.B. Kinga podle mě skončila jedna bluesová éra. Uvědomila jsem si, jak moc mi blues chybí a rozhodla se vrátit ke svým kořenům, vrátit se k blues,“ říká Graves. Repertoár alba je výrazově pestrý, zahrnuje jazz, rock`n`roll, country i rock. Každá skladba má pro zpěvačku zvláštní význam. Mezi autory a původními interprety písní jsou například Jimi Hendrix, Ray Charles nebo Etta James. Pilotním singlem alba se stala píseň Hound Dog známá především v podání Elvise Presleyho.

Na albu Back To Blues zpěvačky Tonyi Graves se podílela celá řada hudebníků – kytarista Antonín Dlapa, pianista Jan Andr, baskytarista Ondřej Hauser, bubeník Oliver Lipenský nebo kytarista Lukáš Martínek, který také celé album produkoval. Jako host se tam objevil také hráč na Hammondky Ondřej Pivec.

03505180.jpeg

„V létě 1991 jsem byla na koncertě kapely Grateful Dead v americkém Buffalu. Během návštěvy města jsem v jednom z tamních obchodů s deskami náhodou slyšela Muddyho Waterse. A tehdy jsem se zamilovala do blues,“ říká zpěvačka Tonya Graves.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Thrill Is Gone, I Just Wanna Make Love To You, If You Love Me Baby, Meaning Of the Blues.

Spustit audio